Köszöntjük oldalunkon!

Honlapunkon bemutatjuk a magyarörmény közösség összefogására létrehozott Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesületet, mely 2022-ben ünnepli 25 éves fennállását. Az oldalon megtalálja ennek a 25 évnek eredményeit: a kiadott könyveket, megrendezett kiállításokat, létrehozott programokat, adott és kapott díjakat és kialakított nemzetközi kapcsolatokat.
Amennyiben az örmény közösség aktuális programjai, hírei, cikkei érdeklik, nézzen el portálunkra: www.eokk.hu.

Programajánló

Programajánló

Kik azok a magyarörmények?

Az örmények a világ első keresztény államát hozták létre 301-ben Világosító Szent Gergely térítése következtében. Írásbeliségüket Meszrob Mastoc 405 körül alakította ki.

Őseink 1239-ben kellett elmeneküljenek az őshazából, az „ezeregytornyú Ani” székesfővárosból a tatár betörés elől, majd többszáz éves hányattatás, menekülés után telepedtek le Erdélyországban, ahol megalapították Szamosújvár és Erzsébetváros szabad királyi városokat, valamint felvirágoztatták Gyergyószentmiklós és Csíkszépvíz településeket.

Új hazájukban magyarrá váltak, de 350 év után is vallják és ápolják erdélyi örmény gyökereiket, hagyományaikat és örmény katolikus vallásukat. A Kárpát-medencei magyarörmény diaszpóra a világon a legidősebb az örmény diaszpórák közül.

Mára kb. 15-20 ezren lehetünk Magyarországon, de a 2011-es népszámlálás csupán 3571 főt mutatott ki. Ennek oka, hogy itthon is, mint Erdélyben az örmény gyökerűek magyarnak vallják már magukat (magyarörmények), de kulturális és hitéleti identitásuk megmaradt örménynek.