Iroda:
1015 Budapest, Donáti u. 7/a
Postacím: 1251 Budapest, Pf. 70.
Telefon / Fax: 36/1/201-1011
magyar.ormeny@t-online.hu
Nekrológ
Ma (2015. június 25.) reggel 8:45-kor szívinfarktusban elhunyt XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka. Ő volt az első örmény egyházfő, aki Magyarországra látogatott, és az első hivatalos örmény személy, akivel a 2012-es diplomáciai szakítás után a magyar kormány találkozott.

Az Örmény Katolikus Egyház legfőbb vezetője 1940. január 17-én született Pierre Taza néven. 1965-ben szentelték pappá, majd 1990-ben püspökké. 1999-2015 között volt az örmény katolikusok elöljárója, tisztségének pontos megnevezése: az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkája. XIX. Nerszész Péter igen kedvelt és gondoskodó lelkipásztor volt. Az ő odafigyelésének köszönhető, hogy több évtizedes szünet után újra kiadtak számos örmény katolikus liturgikus könyvet. 2014-ben Ferenc pápától kérte, hogy az Örmény Genocídium 100. évfordulója alkalmából mutasson be misét a Szent Péter Bazilikában, amire idén április 12-én sor került valamennyi örmény egyház vezetőjének, az örmény elnök és az örmény diaszpórák képviselőinek jelenlétében.

XIX. Nerszész Péter nem sokkal a megválasztása után már figyelmet fordított Magyarországra és követte hazánk örmény katolikus közösségének fejleményeit. 2012-től örmény papot küldött Libanonból, majd Rómából, hogy rendszeresen örmény misét mondjon a budapesti híveknek. 2015. májusában végül sor került a személyes látogatásra, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek meghívására. XIX. Nerszész Péter a budapesti Szent István Bazilikában ünnepi szentmisét mutatott be az Örmény Genocídium 100. évfordulója alkalmából, amelyen Erdő Péter bíboros prezideált, számos püspök és pap részt vett, a magyar kormány részéről pedig Harrach Péter, a KDNP frakciójának vezetője jött el.

XIX. Nerszész Péter nagyon sokat tett mind a nemzetközi, mind a magyarországi örménységért. Emlékét szeretettel őrizzük és lelki üdvéért imádkozunk.

Megjelent a "XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka" című facebook oldalon, amelyet Zsigmond Benedek szerkeszt
<< vissza
Copyright © Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, 2007 Minden jog fenntartva!